Przez bardzo długi czas myślałam, że mam przepis na idealne brownie. Myliłam się! To jest ideał! Dostałam ten przepis od mojej koleżanki Anji. Robiłam je już tak wiele razy, ale nigdy nie miałam szansy zrobić mu zdjęcia, bo znikało tak szybko. Tym razem się udało. Ostatni kawałek! Bierzcie i pieczcie!

Najlepsze brownie bezglutenowe

200 g gorzkiej czekolady

170 g cukru

200 g masła

220 g mielonych migdałów

1 szczypta soli

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki cukru waniliowego

4 jajka

cukier puder do dekoracji

Najpierw rozgrzej piekarnik. Najlepiej termoobieg – 160 stopni.

Z grubsza posiekaj czekoladę i powoli stop ją razem z masłem w kąpieli wodnej w niskiej temperaturze. Dobrze wymieszaj oba składniki, a następnie pozwól im nieco ostygnąć.

Ubij jajka i cukier razem, aż do uzyskania puszystej masy. Dodaj migdały, szczyptę soli, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodaj mieszankę masła i czekolady. Wymieszaj dokładnie.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia i wlej do niej mieszankę ciasta czekoladowego.

Piec na środkowej półce przez około 40/45 minut.

Możesz posypać wystudzone ciasto cukrem pudrem lub przygotuj masę z kwaśnej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem. Jedz jak lubisz. Po prostu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.