Obiad, który zrobisz w około 15 minut. Obiad, który nie wymaga od Ciebie dużego zaangażowania. Obiad, który zaspokoi głód dwóch nastolatków. Penne z pomidorami, ricottą i parmezanem. Penne z pomidorami, ricottą i parmezanem 250g suchego makaronu penne masło lub olej do smażenia 1 -2 ząbki czosnku pomidorki koktajlowe 100-150ml passaty […]
Autor: annaurbanska
Ciasto czekoladowe. Bezglutenowe.
Panie i Panowie czy może być coś lepszego niż ciasto czekoladowe? Pełne czekolady, ciężkie, rozpływające się w ustach. To właśnie takie jest. Ma tylko dwie łyżki mąki migdałowej – czyli prawie nic. Moim zdaniem -mimo gorzkiej czekolady – ma idealnie wyważoną słodycz. Bezglutenowe ciasto czekoladowe 160g masła 200g gorzkiej lub […]
Zielone szparagi z truskawkami i fetą
Widziałam na okładce magazynu, już nawet nie pamiętam jakiego, sałatkę. Te kolory sprawiły, że musiałam, po prostu musiałam, coś takiego zrobić. Przepraszam, zjeść. Musiałam zjeść. Jest banalna, poza faktem, że składniki na nią znajdziecie tylko teraz – w sezonie. Sałatka ze szparagami, truskawkami i serem feta 250g zielonych szparagów 250g […]
Flammkuchen ze szparagami i ziołowym vinegrettem
Zastanawiałam się czy przetłumaczyć “flammkuchen”. Najłatwiej powiedzieć tarta, ale tak naprawdę dla mnie to cienki placek, coś jak pizza z różnymi składnikami na wierzchu. W oryginale jest to ciasto chlebowe z cebulą, skwarkami i śmietaną. Ja natomiast dzisiaj chciałabym zaproponować placek ze szparagami. Jadłam go cztery tygodnie temu na zajęciach […]
Grissini z rukolą i szynką parmeńską
Pomysł na przekąskę, szybką i łatwą. Grissini może być kupione, albo jesli macie czas i ochotę, możecie wykorzystać przepis na paluchy chlebowe. Paluszki chlebowe. Grissini z rukolą i szynką parmeńską grissini rukola szynka parmeńska (albo inna, cienko pokrojona) ocet balsamiczny i/lub oliwa Prościej być nie może. Grissini owijacie rukolą i […]
Trufle kawowo-czekoladowe
Prawdziwy przysmak dla kawoszy. Kawa, kawa i kawa. I czekolada też. Lepiej być nie może. Uwielbiam kawę. W każdej postaci. To prawdziwy poranny rytuał. Ta zapach kawy, który roznosi się po mieszkaniu. Palone ziarna kawy w czkoladzie dostałam w prezencie od Asi z Cud miód box. Ja mogę je jeść […]
Zupa pomidorowa z pieczarkami i chorizo
Ta zupa to nasz hit. Szczególnie teraz, gdy jest zimno. Jedliśmy ją po raz pierwszy u naszych fantastycznych znajomch, a potem już w domu po tysiąckroć. Powinnam ostrzec, że jest uzależniająca. Zresztą spróbujcie sami. Zupa pomidorowa z pieczarkami i chorizo 4 puszki pomidorów lub 1-2 duże passaty pomidorowe chorizo około […]
Konfitura z czerwonej cebuli z konfiturą figowo-pomarańczową
Kiedy znudzi Wam się już zwykła konfitura z czerwonej cebuli możecie zacząć bawić się przepisem. Ja skorzystałam z konfitury figowej, którą otrzymałam w paczce, od mojej drogiej koleżanki, cud miód box. Konfitura jest banalna w przygotowaniu. Najlepiej przygotować jej trochę więcej, bo szybko znika i okazuje się, że nagle pasuje […]
Gofry bananowe
W ciągu tygodnia moje chłopaki jedzą na śniadanie płatki, ale w weekend oczekiwania są zdecydowanie większe. Stąd pancakes, rauchy, naleśniki czy gofry. No właśnie – gofry! Podczas pobytu w Belgii spróbowaliśmy tych belgijskich. I do dziś próbuję odtworzyć ich smak. Były dość miękknie i karmelizowane na zewnątrz. Marzenie! Ale póki […]
Parowane bułeczki z pikantną sałatką z ogórka i szarpanymi boczniakami
Jestem wielką fanką Moniki Waleckiej. Wielką! Kiedyś – mimo licznych nietolerancji jedzenia – spróbuję jej chleba i wypieków. Jeśli oczywiście je dostanę, bo gdy patrzę na instagramie na te kolejki mogę nie mieć szansy. Ale mam za to jej książkę “Opowiadania drewnianego stołu”, którą uwielbiam! Mnóstwo przepisów już wypróbowałam, kolejne […]
Ptysie z kremem czekoladowym
Książka Moniki Waleckiej to mój hit. W żadnej innej książce nie mam tylu karteczek i zaznaczeń “to do”. Dzisiaj ptysie z kremem czekoladowym i chrupiącą skorupką. Ptysie z kremem czekoladowym przepis na ptysie: 125g masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki typu 550 4 jajka szczypta soli przepis na skorupkę: […]
Gallete z owocami od Rozkoszny
W tym “brzydkim” cieście jest coś pięknego. I pysznego. Robiłam je wielokrotnie i za każdym razem zachwycało. I szybko się kończyło. Przepis od Rozkoszny to najlepsze, co może Wam się przytrafić. Przepis na ciasto w całości pochodzi z jego strony. Wypełnienie to inwencja własna. Proste listkujące ciasto kruche z owocami […]
Focaccia
Nie raz już pisałam Wam, że intensywnie edukuję dzieci kulinarnie. Oglądamy razem programy o jedzeniu na netfixie, „zmuszam” ich do próbowania nowych rzeczy, opowiadam dlaczego coś robię tak a nie inaczej. Staram się, nie zawsze mi wychodzi. Oglądaliśmy raz program Samin Nosrat. Jak oczarowana patrzyłam jak robi focaccię, która dojrzewa […]
Wietnamski bananowiec
Kocham książki Moniki i Jana z La Ruiny. Uwielbiam je wąchać, kartkować i piec z nich. Lubię je, bo w tych książkach nie ma kompromisu. Jak jest masło to ma być najlepsze, jak curry to tylko ta samodzielnie zrobiona. Dzięki temu wierzę im, że mimo, że w Azji nigdy nie […]
Tortilla de patatas
Obecnie wychodzimy do sklepu raz w tygodniu. To sprawia, że musze planować, co chcę robić do jedzenia, co powinnam mieć w lodówce i szafce. Jutro planujemy zakupy, co oznacza, że dzisiaj wyjadamy resztki z lodówki. Co to oznacza? Dzisiaj na obiad – tortilla 🙂 Tortilla de patatas 1-1,5kg ziemniaków sól […]