Panie i Panowie czy może być coś lepszego niż ciasto czekoladowe? Pełne czekolady, ciężkie, rozpływające się w ustach. To właśnie takie jest. Ma tylko dwie łyżki mąki migdałowej – czyli prawie nic. Moim zdaniem -mimo gorzkiej czekolady – ma idealnie wyważoną słodycz.

ciasto czekoladowe

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

160g masła

200g gorzkiej lub deserowej czekolady

1 łyżka kakao

2 łyżki mąki migdałowej (mielonych migdałów)

5 jajek

130g cukru

duża szczypta soli

ewentualnie – tonka albo wanilia

ciasto czekoladowe

W kąpieli wodnej (na palniku ustawić garnek z gotującą się wodą) rozpuścić w misce masło, czekoladę, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na bok i schłodzić. W osobym naczyniu ubić jajka z cukrem, kakao, solą, wanilią. Masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodaj wystudzoną czekoladę z masłem i ponownie dokłądnie ubij. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23cm (ciasto jest dość płaskie), ale można użyć innej. Piec w termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku. Podawać zimne z łyżką ubitej śmietany i owocami lub tak jak lubisz 🙂

Przepis pochodzi z książki “Il Buco. Stories&Recipes” Donna Lennard, Joshua David Stein

Jeśli szukacie przepisów na inne ciasta czekoladowe zerknijcie tutaj:

Meksykańskie ciasto czekoladowe

Najlepsze brownie bezglutenowe

Ciasto czekoladowe z gruszką

Brownie z malinami i konfiturą z płatków róży

Ciasto czekoladowe z karmelizowanym ciastem filo

Dodaj komentarz