Panie i Panowie czy może być coś lepszego niż ciasto czekoladowe? Pełne czekolady, ciężkie, rozpływające się w ustach. To właśnie takie jest. Ma tylko dwie łyżki mąki migdałowej – czyli prawie nic. Moim zdaniem -mimo gorzkiej czekolady – ma idealnie wyważoną słodycz.
Bezglutenowe ciasto czekoladowe
160g masła
200g gorzkiej lub deserowej czekolady
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki migdałowej (mielonych migdałów)
5 jajek
130g cukru
duża szczypta soli
ewentualnie – tonka albo wanilia
W kąpieli wodnej (na palniku ustawić garnek z gotującą się wodą) rozpuścić w misce masło, czekoladę, aż do uzyskania jednolitej masy. Odstawić na bok i schłodzić. W osobym naczyniu ubić jajka z cukrem, kakao, solą, wanilią. Masa musi być dobrze napowietrzona. Następnie dodaj wystudzoną czekoladę z masłem i ponownie dokłądnie ubij. Ja użyłam tortownicy o średnicy 23cm (ciasto jest dość płaskie), ale można użyć innej. Piec w termoobiegu w temperaturze 160 stopni przez 30 minut. Wystudzić w piekarniku. Podawać zimne z łyżką ubitej śmietany i owocami lub tak jak lubisz 🙂
Przepis pochodzi z książki “Il Buco. Stories&Recipes” Donna Lennard, Joshua David Stein
Jeśli szukacie przepisów na inne ciasta czekoladowe zerknijcie tutaj:
Meksykańskie ciasto czekoladowe
Najlepsze brownie bezglutenowe