Lubię ten przepis. Lubię zapach grzybowego bulionu roznoszącego się po kuchni. Tylko teraz smakuje tak dobrze.

Risotto z dynią i grzybami

1/2 kg ryżu do risotto

2 ząbki czosnku

1 cebula

800-900ml bulionu

100g suszonych grzybów

kawałek dyni

100ml białego wina

50g tartego parmezanu

50g masła

oliwa truflowa

rukola do przybrania

Suszone grzyby ugotować w bulionie. Na gorącej patelni na kilku łyżkach oliwy zeszklić cebulę oraz czosnek. Uważać, żeby się nie przypaliło. Dodać ryż i prażyć go, aż zacznie strzelać, a ziarenka podczas dotyku są gorące. Zalać białym winem i mieszać, aż wino nie odparuje. Dodać pokrojoną w kostkę dynię. Podlewać bulionem grzybowym. Ważne, żeby nie wlewać od razu całego bulionu, tylko robić to stopniowo i cały czas mieszać. Risotto powinno wyglądać jak płynąca lawa. Nie należy też spieszyć się z soleniem risotto, gdyż może się okazać, że po dodaniu parmezanu będzie zbyt słone. Gotowe danie wykończyć masłem i parmezanem. Podawać skropione oliwa truflową i rukolą. Podawać natychmiast.