Krem z białych warzyw kojarzy mi się z zimą. Gęsta biała zupa, z odrobiną oliwy. Idealna z grzankami lub chipsami z boczkiem.

Zupa krem z białych warzyw

2-3 łyżki masła
2 ziemniaki
3 pietruszki
1/2 kalafiora
1 mały por
1 cebula
500g bulionu warzywnego
250g słodkiej śmietany
sól, pieprz
W garnku, na roztopionym maśle, podsmażyć pokrojone w kostkę warzywa. Dodać posiekaną cebulę i por. Smażyć wszystko przez chwilę. Całość zalać bulionem i gotować na wolnym ogniu, aż do miękkości. Zupę zmiksować na gładki krem. Przyprawić solą, pieprzem. Zupę zabielić śmietaną i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Podawać z oliwą i grzankami lub chipsami z boczku.

Dodaj komentarz