Jedne z moich ulubionych. Były serwowane przez Olę Gerlach na jednym z Restaurant Day. Były przepyszne, chrupiące. Żeby nadać im świątecznego smaku dodałam skórkę z pomarańczy i cointreau.
Czekoladowe trufle z nutą pomarańczy
300g orzechów laskowych
300g gorzkiej czekolady (70%)
300g cukru
6 łyżek kakao
skórka z dwóch pomarańczy
3-4 łyżki cointreau
Orzechy należy uprażyć na patelni albo podpiec w piekarniku. Robimy to tak długo, aż skórka na orzechach będzie pęknięta. Obrać orzechy ze skórki, ja robię to poprzez pocieranie ich ścierką. Po obraniu włożyć na ponownie na patelnię. Dodać cukier i powoli go skarmelizować. Gotowe orzechy w karmelu wystudzić. Orzechy oraz czekoladę, skórkę z pomarańczy i cointreau zmielić, zmiksować. Całość położyć w jedną masę i uformować kulki. Obtoczyć w kakao. delektować się.