Krem z białych warzyw kojarzy mi się z zimą. Gęsta biała zupa, z odrobiną oliwy. Idealna z grzankami lub chipsami z boczkiem. Zupa krem z białych warzyw 2-3 łyżki masła 2 ziemniaki 3 pietruszki 1/2 kalafiora 1 mały por 1 cebula 500g bulionu warzywnego 250g słodkiej śmietany sól, pieprz W […]
Miesiąc: grudzień 2016
Brioszka z cynamonem
To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów. Idealne proporcje, rozpływające się w ustach ciasto. Przepis pochodzi z magazynu Fou de Patisserie, jak dla mnie najlepszego magazynu ze słodkimi przepisami. Brioszka nadzienie: 90g masła 200g cukru 8g cynamonu 8g kawy rozpuszczalnej ciasto: 355g mąki 7g soli 35g cukru 20g mleka w […]
Zopf
Gdybym miała podać Wam definicję zopf jednym słowem napisałabym chałka. Ale nie do końca tak jest. Zopf to pieczywo typowe dla Szwajcarii, Austrii i południowych Niemiec. Jest drożdżowym warkoczem, plecionym z 4 części, bez dodatku cukru. Podobno najczęściej jest jadany w niedzielne śniadanie, co mogę potwierdzić oglądając weekendowe zdjęcia z […]
Czekoladowe trufle z nutą pomarańczy
Jedne z moich ulubionych. Były serwowane przez Olę Gerlach na jednym z Restaurant Day. Były przepyszne, chrupiące. Żeby nadać im świątecznego smaku dodałam skórkę z pomarańczy i cointreau. Czekoladowe trufle z nutą pomarańczy 300g orzechów laskowych 300g gorzkiej czekolady (70%) 300g cukru 6 łyżek kakao skórka z dwóch pomarańczy 3-4 […]
Boeuf bourgnignon z burakiem
Pamiętam dokładnie gdy jadłam mój pierwszy boeuf bourgnignon. To były warsztaty z kuchni francuskiej prowadzone przez aktorów. Szczerze powiedziawszy mieli średnie pojęcie o technikach kulinarnych, ale to, że byli francuzami stanowiło wystarczający pretekst do tego, żeby mówić o jedzeniu. Teraz ponownie sięgnęłam po ten temat. Dlaczego? Uwielbiam tutejszą bibliotekę. Dział […]
Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
Jesienią i zimą dania z dynią mogę jeść bez końca. Choć moja ulubiona zupa z dyni ma w sobie mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, nie zamykam się na nowości. Tym razem to piękne warzywo połączyłam z innym ważnym dla mnie składnikiem – czerwoną soczewicą. Zupa z dyni i czerwonej […]
Rösti
Rösti to jedno z narodowych dań Szwajcarii. Jak większość dań tej kuchni jest bardzo proste w przygotowaniu i składa się ze składników, które każdy znajdzie w domu. Ziemniaki i masło. Czasami cebula. W wersji podstawowej nic więcej nie trzeba. Oryginalny przepis wywodzi się od niemiecko-języcznych Szwajcarów, którzy placek taki jedli […]
Roladki z bakłażana z nadzieniem z orzechów włoskich
Bardzo dawno temu brałam udział w warsztatach z kuchni gruzińskiej. Prowadziła je Aniela Redelbach. Jedzenie było przepyszne, a Gruzję wpisałam na listę miejsc do odwiedzenia i zjedzenia. Przypomniała mi o nich Ola, z którą znamy się już wiele lat, a połączyło nas oczywiście jedzenie. Ola jest autorką bloga Dziękuję nie […]