Serniczki to w moim domu alternatywa dla pancakes. Czasem trochę kapryśne przy smażeniu, ale warto spróbować, choć raz 🙂 Pokazała mi je Aniela Redelbach, która prowadziła w Akademii Kulinarnej SPOT. warsztaty z kuchni gruzińskiej i ukraińskiej. Podobno je się je na śniadanie, ale to również dobra pomysł na deser.

_mg_7837

Serniczki

500g twarogu *

2 jajka

3 łyżki kaszy manny **

około pół szklanki cukru

wanilia

mąka

dodatkowo masło i olej do smażenia

*ser musi być twardy, zbity, nie bierzcie pod uwagę twarogu na sernik

** ja używałam zamiast kaszy manny często mąkę, też bez problemu Wam się uda

_mg_7843

Z twarogu, jajek, cukru i kaszy przygotować ciasto. Odstawić je na około 30 minut. Po tym czasie uformować z ciasta nieduże kotleciki. Każdy z nich obtoczyć w mące (ja tego nie robiłam) i smażyć z obu stron na maśle z olejem. Najlepiej smakują ze świeżymi owocami.

_mg_7849