Ta sałatka to przepis przywieziony z Włoch. Robiłam ją wielokrotnie na warsztatach z kuchni włoskiej w SPOT. Cieszyła się naprawdę dużą popularnością. I wcale się temu nie dziwię, jest naprawdę pyszna.

_mg_7873

Sałatka z karmelizowanej gruszki, cykorii, gorgonzoli i prosciutto

2 gruszki (koniecznie twarde)

1-2 łyżki masła

2 łyżki cukru

2 cykorie (choć ja osobiście wolę sałatę)

100g prosciutto

kilka orzechów włoskich (połówki)

100g gorgonzoli

pieprz

ocet balsamiczny

_mg_7876

Gruszki obrać, usunąć gniazdo,  podzielić na ćwiartki. Na patelni roztopić cukier z odrobiną masła. Cukier powinien być skarmelizowany. Podsmażyć gruszki na patelni, ale ostrożnie, żeby ich nie rozgotować. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić octem balsamicznym.

_mg_7871