Ta sałatka to przepis przywieziony z Włoch. Robiłam ją wielokrotnie na warsztatach z kuchni włoskiej w SPOT. Cieszyła się naprawdę dużą popularnością. I wcale się temu nie dziwię, jest naprawdę pyszna.
Sałatka z karmelizowanej gruszki, cykorii, gorgonzoli i prosciutto
2 gruszki (koniecznie twarde)
1-2 łyżki masła
2 łyżki cukru
2 cykorie (choć ja osobiście wolę sałatę)
100g prosciutto
kilka orzechów włoskich (połówki)
100g gorgonzoli
pieprz
ocet balsamiczny
Gruszki obrać, usunąć gniazdo, podzielić na ćwiartki. Na patelni roztopić cukier z odrobiną masła. Cukier powinien być skarmelizowany. Podsmażyć gruszki na patelni, ale ostrożnie, żeby ich nie rozgotować. Wszystkie składniki ułożyć na talerzu, posypać świeżo mielonym pieprzem i skropić octem balsamicznym.