To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów. Idealne proporcje, rozpływające się w ustach ciasto. Przepis pochodzi z magazynu Fou de Patisserie, jak dla mnie najlepszego magazynu ze słodkimi przepisami.

Brioszka

nadzienie:

90g masła

200g cukru

8g cynamonu

8g kawy rozpuszczalnej

ciasto:

355g mąki

7g soli

35g cukru

20g mleka w proszku

15g świeżych drożdży

120g wody

2 jajka

70g roztopionego masła

Przygotować nadzienie. Roztopić 90g masła, dodać cukier, cynamon, kawę. Wszystko wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej. Drożdże roztopić w ciepłej wodzie z odrobiną cukru i poczekać, aż zaczną „pracować”. Dodać mąkę, sól, pozostały cukier, mleko w proszku i jajka i wyrobić ciasto. Gdy będzie już gładkie dodawać stopniowo 70g roztopionego masła. Odstawić ciasto na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto. Rozprowadzić na nim przygotowaną wcześniej masę. Pokroić ciasto na paski o szerokości foremki i nałożyć paski na siebie. Tak przygotowane ciasto pokroić na kwadraty i ułożyć pionowo w foremce. Tak jak na załączonym zdjęciu. Odstawić ponownie na 20-30 minut. Piec 26 minut w 200 stopniach.