To zdecydowanie jeden z moich ulubionych przepisów. Idealne proporcje, rozpływające się w ustach ciasto. Przepis pochodzi z magazynu Fou de Patisserie, jak dla mnie najlepszego magazynu ze słodkimi przepisami.
Brioszka
nadzienie:
90g masła
200g cukru
8g cynamonu
8g kawy rozpuszczalnej
ciasto:
355g mąki
7g soli
35g cukru
20g mleka w proszku
15g świeżych drożdży
120g wody
2 jajka
70g roztopionego masła
Przygotować nadzienie. Roztopić 90g masła, dodać cukier, cynamon, kawę. Wszystko wymieszać i odstawić w temperaturze pokojowej. Drożdże roztopić w ciepłej wodzie z odrobiną cukru i poczekać, aż zaczną „pracować”. Dodać mąkę, sól, pozostały cukier, mleko w proszku i jajka i wyrobić ciasto. Gdy będzie już gładkie dodawać stopniowo 70g roztopionego masła. Odstawić ciasto na godzinę. Po tym czasie rozwałkować ciasto. Rozprowadzić na nim przygotowaną wcześniej masę. Pokroić ciasto na paski o szerokości foremki i nałożyć paski na siebie. Tak przygotowane ciasto pokroić na kwadraty i ułożyć pionowo w foremce. Tak jak na załączonym zdjęciu. Odstawić ponownie na 20-30 minut. Piec 26 minut w 200 stopniach.