Jesienią i zimą dania z dynią mogę jeść bez końca. Choć moja ulubiona zupa z dyni ma w sobie mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, nie zamykam się na nowości. Tym razem to piękne warzywo połączyłam z innym ważnym dla mnie składnikiem – czerwoną soczewicą.

img_8546

Zupa z dyni i czerwonej soczewicy

2-3 łyżki masła

1 szalotka

1 ząbek czosnku

około 600g dyni

100g czerwonej soczewicy

800-900g bulionu warzywnego lub mięsnego

łyżeczka curry

sól do smaku

boczek w plasterkach

prażone pestki dyni

img_8549

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim obraną i pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kostkę szalotkę. Składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać soczewicę i gotować, aż do miękkości. Gdy składniki będą już miękkie, całość zmiksować i doprawić do smaku. Plasterki boczku podsmażyć na suchej patelni, aż będą chrupiące. Zupę podawać ciepłą z chipsami z boczku oraz prażonymi pestkami dyni.

Dodaj komentarz