Jesienią i zimą dania z dynią mogę jeść bez końca. Choć moja ulubiona zupa z dyni ma w sobie mleczko kokosowe i czerwoną pastę curry, nie zamykam się na nowości. Tym razem to piękne warzywo połączyłam z innym ważnym dla mnie składnikiem – czerwoną soczewicą.
Zupa z dyni i czerwonej soczewicy
2-3 łyżki masła
1 szalotka
1 ząbek czosnku
około 600g dyni
100g czerwonej soczewicy
800-900g bulionu warzywnego lub mięsnego
łyżeczka curry
sól do smaku
boczek w plasterkach
prażone pestki dyni
Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć na nim obraną i pokrojoną w kostkę dynię i pokrojoną w kostkę szalotkę. Składniki przełożyć do garnka, zalać bulionem, dodać soczewicę i gotować, aż do miękkości. Gdy składniki będą już miękkie, całość zmiksować i doprawić do smaku. Plasterki boczku podsmażyć na suchej patelni, aż będą chrupiące. Zupę podawać ciepłą z chipsami z boczku oraz prażonymi pestkami dyni.