Proste ciasto w niecodziennej oprawie.  Z malinami, z konfiturą z płatków róży i płatkami kwiatów.

yvtt

Brownie z malinami i konfiturą z płatków róży

Składniki na okrągłą formę 20cm

110g niesolonego masła + odrobina do wysmarowania formy

150g ciemnej 70%+ czekolady

60g cukru

30g mąki pszennej

szczypta soli

3 jajka

50g ciemnego cukru trzcinowego

250g malin

Pół słoiczka konfitury z płatków róży

Nagrzej piekarnik do 180’C, kratkę do pieczenia umieść w 1/3 wysokości od góry. Nasmaruj formę  masłem. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, wkrusz czekoladę, dokładnie wymieszaj. Gdy się połączą odstaw by przestygły. W misce wymieszaj biały cukier, mąkę, sól i jajka.

Do mieszaniny czekolady z masłem dodaj cukier trzcinowy. Wymieszaj i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj. Przelej całość do formy, wygładź wierzch. Dodaj maliny lekko zanurzając je w cieście i łyżeczką płatki z konfitury. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut.  Ciasto najlepiej jeść schłodzone.

Można udekorować świeżymi płatkami róży.

q63a