Proste ciasto w niecodziennej oprawie. Z malinami, z konfiturą z płatków róży i płatkami kwiatów.
Brownie z malinami i konfiturą z płatków róży
Składniki na okrągłą formę 20cm
110g niesolonego masła + odrobina do wysmarowania formy
150g ciemnej 70%+ czekolady
60g cukru
30g mąki pszennej
szczypta soli
3 jajka
50g ciemnego cukru trzcinowego
250g malin
Pół słoiczka konfitury z płatków róży
Nagrzej piekarnik do 180’C, kratkę do pieczenia umieść w 1/3 wysokości od góry. Nasmaruj formę masłem. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, wkrusz czekoladę, dokładnie wymieszaj. Gdy się połączą odstaw by przestygły. W misce wymieszaj biały cukier, mąkę, sól i jajka.
Do mieszaniny czekolady z masłem dodaj cukier trzcinowy. Wymieszaj i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj. Przelej całość do formy, wygładź wierzch. Dodaj maliny lekko zanurzając je w cieście i łyżeczką płatki z konfitury. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut. Ciasto najlepiej jeść schłodzone.
Można udekorować świeżymi płatkami róży.