Widziałam na okładce magazynu, już nawet nie pamiętam jakiego, sałatkę. Te kolory sprawiły, że musiałam, po prostu musiałam, coś takiego zrobić. Przepraszam, zjeść. Musiałam zjeść. Jest banalna, poza faktem, że składniki na nią znajdziecie tylko teraz – w sezonie.

Sałatka ze szparagami, truskawkami i serem feta

250g zielonych szparagów

250g truskawek

200g sera feta

bazylia – garść

orzechy włoskie – garść (lub inne orzechy)

Na sos:

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

pół łyżeczki musztardy

pół łyżeczki miodu

sól i pieprz do smaku

Odciąć twarde końcówki szparagów i obrać je do 3/4 długości. Pociąć na mniejsze kawałki i blanszować we wrzątku około 4 minuty. Truskawki umyć, odciąć szypułki i podzielić owoc na połówki lub ćwiartki.

Orzechy podpiec na suchej patelni. Z podanych składników przygotować sos. Szparagi wymieszać z truskawkami, posypać pokruszonym serem feta i orzechami. Polać sosem i posypać bazylią. Jeść.

Dodaj komentarz