Obiad, który zrobisz w około 15 minut. Obiad, który nie wymaga od Ciebie dużego zaangażowania. Obiad, który zaspokoi głód dwóch nastolatków. Penne z pomidorami, ricottą i parmezanem.

Penne z pomidorami, ricottą i parmezanem
250g suchego makaronu penne
masło lub olej do smażenia
1 -2 ząbki czosnku
pomidorki koktajlowe
100-150ml passaty pomidorowej
100g ricotty (może też być mascarpone, czy po prostu śmietana)
50g tartego parmezanu
sól, pieprz i bazylia świeża
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu (u mnie czas gotowania to 11 minut). Na patelni rozgrzej masło, podsmaż posiekany drobno czosnek, dodaj pomidorki koktajlowe i podsmaż, aż popękają. Dodaj passatę pomidorową i smaż. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, do tego tarty parmezan, ricottę i wszystko dokładnie wymieszaj na patelni. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj od razu posypany parmezanem i bazylią.