Lubię ciężkie ciasta. Takie kompletne, że po jednym kawałku nie ma się siły na kolejne. Takie, aż „za bardzo”. To właśnie jedno z takich ciast. Baaaardzo czekoladowe.

Przepis na ciasto czekoladowe mam jeden od lat. Co prawda, co jakiś czas próbuję nowych, ale na koniec i tak zawsze wracam do tego.

Ciasto czekoladowe z całą gruszką

Składniki na podłużną formę o długości 26cm

110g niesolonego masła + odrobina do wysmarowania formy

150g ciemnej 70%+ czekolady

60g cukru

30g mąki pszennej (lub np. mielonych migdałów)

szczypta soli

3 jajka

50g ciemnego cukru trzcinowego

Nagrzej piekarnik do 180’C. Nasmaruj formę  masłem. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, wkrusz czekoladę, dokładnie wymieszaj. Gdy się połączą odstaw by przestygły. W misce wymieszaj biały cukier, mąkę, sól i jajka.

Do mieszaniny czekolady z masłem dodaj cukier trzcinowy. Wymieszaj i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj. W foremce ułóż obraną gruszkę, ale koniecznie zostaw ogonek. Ja do mojego ciasta użyłam trzech. Ciasto delikatnie przekładać do formy. Ja robiłam to łyżką. Piec przez 25 minut. Ciasto najlepiej jeść schłodzone.