
Lubię ciężkie ciasta. Takie kompletne, że po jednym kawałku nie ma się siły na kolejne. Takie, aż „za bardzo”. To właśnie jedno z takich ciast. Baaaardzo czekoladowe.
Przepis na ciasto czekoladowe mam jeden od lat. Co prawda, co jakiś czas próbuję nowych, ale na koniec i tak zawsze wracam do tego.
Ciasto czekoladowe z całą gruszką
Składniki na podłużną formę o długości 26cm
110g niesolonego masła + odrobina do wysmarowania formy
150g ciemnej 70%+ czekolady
60g cukru
30g mąki pszennej (lub np. mielonych migdałów)
szczypta soli
3 jajka
50g ciemnego cukru trzcinowego

Nagrzej piekarnik do 180’C. Nasmaruj formę masłem. Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu, wkrusz czekoladę, dokładnie wymieszaj. Gdy się połączą odstaw by przestygły. W misce wymieszaj biały cukier, mąkę, sól i jajka.
Do mieszaniny czekolady z masłem dodaj cukier trzcinowy. Wymieszaj i dodaj do ciasta. Ponownie wymieszaj. W foremce ułóż obraną gruszkę, ale koniecznie zostaw ogonek. Ja do mojego ciasta użyłam trzech. Ciasto delikatnie przekładać do formy. Ja robiłam to łyżką. Piec przez 25 minut. Ciasto najlepiej jeść schłodzone.