Proste rozwiązania są często najlepsze. Niby tylko sałata, szparagi, ale wystarczy plaster szynki parmeńskiej i koziego sera, aby zachwycić. Sałatka podpatrzona w majowym wydaniu włoskiego salt&pepe.

sz

To naprawdę długa przerwa. Dużo się działo/dzieje. Nie porzuciłam gotowania, nie porzuciłam pieczenia. Prawie każdego dnia robię coś na blog, robię zdjęcie, które potem czeka i czeka i czeka… na swoją kolejność i swój czas. Udało nam się też uciec rodzinnie na tydzień w ciepłe miejsce, a tam internet nie miał znaczenia. Ponownie okazało się, że można 🙂

sz1

Choć sałatka całkiem nowa zyskała już wielu fanów. Póki sezon szparagowy trwa, spróbujcie.

Sałatka z zielonymi szparagami i kozim serem

pęczek zielonych szparagów

kilka plastrów szynki parmeńskiej (może być też boczek)

ser kozi twarogowy (może też być bryndza)

garść pistacji

szalotka

mieszanka sałat

oliwa z oliwek

ocet z białego wina

sól ewentualnie

Szparagi obrać delikatnie i ugotować w osolonej wodzie. Wyjąć i przekroić na pół. Na talerzach rozłożyć mieszankę sałat. Plaster szynki posmarować serem, ułożyć szparagi i zawinąć. Ułożyć na sałatce. Szalotkę pokroić w drobną kostkę i posypać sałatkę. Posypać orzechami. W osobnym naczyniu przygotować oliwę z octem w stosunku 1:1.  Polać i podawać.

sz2