Dzień dobry wiosno! Dzień dobry poniedziałek! Wiosenne ciasto jabłkowe. Smakuje jak ciasto drożdżowe, a nie wymaga tyle pracy. Przepis pochodzi z pięknej książki „Limocello and linen water”.

img76791

Ciasto jabłkowe Filomeny

150g miękkiego masła

150g cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

250g mąki

3 jajka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki mleka

3 jabłka (około 220g)

Cukier puder

img76741

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni.  Tortownicę 24cm wysmarować masłem i obsypać mąką. Utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać wanilię, i pojedynczo żółtka. Dodać mąki, proszek do pieczenia, mleko.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli ubitą pianę do ciasta i wymieszać Wygładzić powierzchnię. Obrać jabłka, pokroić je na kawałki i zaczynając od środka ciasta układać w formie kwiatka. Posypać 2 łyżkami cukru. Piec około 45minut, aż brzegi jabłek zarumienią się, przykryć folią i piec jeszcze 15-20 minut.

img76801