Mam słabość do makaronu. Ogromną! Robienie makaronu to dla mnie jeden ze sposobów na odstresowanie. Tylko ciasto i wałkowanie. Czasem się trochę szarpiemy z chłopakami przy maszynce, kto będzie wałkował, ale efekt jest zawsze ten sam pyszny 🙂 Zrobiłam makaron samodzielnie, ale spokojnie możecie użyć gotowych płatów świeżego makronu lub […]
Miesiąc: czerwiec 2013
Sernik waniliowy
Miałam duży kłopot z nazwaniem tego deseru. Jest z sera, więc powinien nazywać się sernikiem. Jest w formie kremu, więc powinien nazywać się musem. Jest przekładany, więc może tiramisu? Najważniejsze, że przygotowuje się go w 15 minut, jest bardzo słodki i bardzo dobry. Sernik waniliowy porcja na 2 osoby 100g […]
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z kozim serem i bazylią.
Mam taką wadę, że wiele rzeczy robię na ostatnią chwilę. Tak było i z tym konkursem. Dziś ostatni dzień i chcę spróbować, żeby nie żałować, że nic nie zrobiłam… O samym konkursie niekoniecznie będę się rozpisywać, więcej szczegółów znajdziecie tutaj. Czas nagli 😉 Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z kozim serem i bazylią […]
Pasta z bobu z rzodkiewką, rukolą, parmezanem i oliwą truflową
Jakiś czas temu na lotnisku w Monachium przeglądałam magazyn Sweet Paul. Kartka po kartce, aż natrafiłam na pastę z bobu i zielonego groszku. A cóż to był za widok. Pięknie zielone, z rzodkiewką. Marzenie… Za zielonym groszkiem nie przepadam. A bób, cóż… ostatnio widziałam świeży, ale na szczęście zerknęłam na […]
Sałatka z zielonymi szparagami i kozim serem
Proste rozwiązania są często najlepsze. Niby tylko sałata, szparagi, ale wystarczy plaster szynki parmeńskiej i koziego sera, aby zachwycić. Sałatka podpatrzona w majowym wydaniu włoskiego salt&pepe. To naprawdę długa przerwa. Dużo się działo/dzieje. Nie porzuciłam gotowania, nie porzuciłam pieczenia. Prawie każdego dnia robię coś na blog, robię zdjęcie, które potem […]