Mam taką wadę, że wiele rzeczy robię na ostatnią chwilę. Tak było i z tym konkursem. Dziś ostatni dzień i chcę spróbować, żeby nie żałować, że nic nie zrobiłam…
O samym konkursie niekoniecznie będę się rozpisywać, więcej szczegółów znajdziecie tutaj. Czas nagli 😉
Chłodnik pomidorowo-truskawkowy z kozim serem i bazylią
Porcja na 2 osoby
3 pomidory malinowe, duże
250g truskawek
chilli
ser kozi twarogowy około 100g
świeże liście bazylii
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka octu z czerwonego wina
szalotka
Pomidory sparzyć i obrać ze skóry. Usunąć pestki. Truskawki umyć i odciąć szypułki. Obraną szalotkę włożyć do blendera razem z truskawkami i pomidorami, dodać oliwę, ocet, sól, ocet winny i zmiksować wszystko na gładką masę. Doprawić do smaku. Schłodzić w lodówce przed podaniem lub dodać kostki lodu i ponownie zmiksować. Na każdą porcję ułożyć pokruszony kozi ser, bazylię oraz posypać czarnuszką. Podawać z grzankami.