Zgadzam się, nie jest to może zupa na letnią porę, ale nic nie poradzę bardzo lubię słodkie ziemniaki i dynię. Piękny kolor. Podobno to zupa turecka, choć nigdy w Turcji nie byłam i zupy nie jadałam, ale wierzę Satnamowi i Jagodzie, bo przepis na nią pochodzi z warsztatów w SPOT. które prowadzili.
Kremali tatli patates ispanak corbasi
Zupa ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem
(dla 8-10 osób)
3 słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 łyżki oleju, zwykły np. rzepakowy
1 duża cebula, posiekana
2 łyżeczki zmielonego kuminu
5 kostek bulionu z kurczaka
2 filiżanki jogurtu
2 łyżki pietruszki, posiekana
250 g świeżego szpinaku
Olej do głębokiego smażenia
Woda 2 l
Sól i pieprz do smaku
Potnij jeden słodki ziemniak w cienkie słupki ( a ja pokroiłam w talarki). Smaż w głębokim oleju, osącz na papierze kuchennym i odstaw.
Podsmaż w garnku cebulę i kminek na średnim ogniu przez około 3-4 min. Dodaj pokrojone w kostkę pozostałe ziemniaki, wodę i kostki bulionu. Gotuj przez około 20-25 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksuj zupę używając blendera i dodaj jeden kubek jogurtu, świeży szpinak i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem do smaku i delikatnie wymieszaj.
Rozlej zupę do miseczek, udekoruj jogurtem i pietruszką.
Serwuj z chipsami ziemniaczanymi.