Obiecałam, że do makaroników wrócimy. Tym razem z wykorzystaniem bezy włoskiej. Moim zdaniem nieco bardziej pracochłonne niż poprzednia wersja, ale równie dobre. Mam do nich słabość, eksperymentuję z kolorami i smakami. Przepis ten pochodzi z książki, którą dostałam od mojego Męża – Incredible macarons. Myślę, że w dużej mierze uporządkowała […]
Miesiąc: sierpień 2013
Brzoskwinie marynowane w rozmarynie i lawendzie
Włochy dla mnie mają w sobie coś magicznego. Nie wiem czy to kwestia słońca, jedzenia, temperamentu. Wszyscy zachwycamy się obrazkami z Toskanii, wzgórzami, winoroślami. Dla nas takim szczególnym miejscem jest San Gimignano. Po raz pierwszy byliśmy tam 4 lata temu. Chyba najbardziej podziałała informacja w przewodniku, że jest to włoski […]
Kino kulinarne Witek Iwański. Transatlantyk 2013.
Kino kulinarne budzi duże emocje już od 3 lat. Dwa lata temu wzdychaliśmy do menu Wojtka Modesta Amaro, w roku ubiegłym do Krzysztofa Rabka. W tym roku każdego dnia kolacja jest przygotowywana przez innego kucharza. Miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w sobotę w takiej kolacji. Pierwszy film, pierwsza kolacja, pierwszy kucharz […]
Zupa ze słodkich ziemniaków ze szpinakiem
Zgadzam się, nie jest to może zupa na letnią porę, ale nic nie poradzę bardzo lubię słodkie ziemniaki i dynię. Piękny kolor. Podobno to zupa turecka, choć nigdy w Turcji nie byłam i zupy nie jadałam, ale wierzę Satnamowi i Jagodzie, bo przepis na nią pochodzi z warsztatów w SPOT. […]