Lubię pizzę. Na cienkim spodzie, z małą ilością dodatków. Ponad rok temu znalazłam przepis na ciasto idealne i stosuję go do dziś. Tym razem z kozim serem, ajwarem, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi.
Ciasto na pizzę
przepis Michał Bryś
0,5kg mąki
10g świeżych drożdży
325g wody o temperaturze 30 stopni
15g miodu
50g oliwy
10g drobnej soli morskiej
Drożdże rozcieramy opuszkami palców z mąką. Dodajemy wodę, miód i oliwę. Wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy sól. Wyrabiamy 5-10 minut. Ostawiamy na 8 godzin w temperaturze 15-16 stopni. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałki. Formujemy z nich kulki i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Formujemy z nich cienkie placki. Smarujemy sosem pomidorowym lub w moim przypadku ajwarem. Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury. Pieczemy. Gdy będzie podpieczona, rozkładamy składniki w moim przypadku ser kozi, gorgonzola i podpiekamy, aż do rozpuszczenia sera. Po wyjęciu posypać orzechami, listkami szpinaku i polać oliwą.