Pierwszy raz spróbowałam tych placków na warsztatach u Satnama i Jagody w SPOT. I choć nie przepadam za cytrusami były naprawdę przepyszne. Ponownie trafiłam na nie w książce The food of Morocco, która zachwyca fantastycznymi przepisami i pięknymi zdjęciami.

bp9f

Jak się okazało nie tylko ja doceniłam ich wspaniały smak. W przedszkolu, do którego chodzą moi chłopcy, robiłam mini warsztaty kulinarne dla dzieci. Było dużo dokładek i fajnej zabawy. Do dziś, gdy wchodzę do przedszkola zdarza się, że dzieci mówią „ja Cię znam, to Ty robiłaś te placki” 🙂

x3q5

Robiłam, a teraz i Wy możecie. Placki nazywają się Beghrir. Wyglądają jak pancakes, ale smaży się je tylko z jednej strony. Strukturą przypominają gąbkę, która „wciąga” cudowny maślano – pomarańczowy sos. Do dzieła!

Beghrir

1 filiżanka kaszy manny
1 filiżanka mąki
1 łyżka cukru
½ łyżki suchych drożdży
1 łyżka proszku do pieczenia
skórka z jednej pomarańczy
½ łyżeczki soli
filiżanka ciepłej wody
filiżanka soku pomarańczowego
1 duże jajko

pz6e
Sos:
250 g masła
150 ml miodu

Płatki migdałów do dekoracji, lody waniliowe

Wymieszaj w misce kasze mannę, mąkę, skórkę pomarańczową, sól , proszek do pieczenia z sokiem pomarańczowym i wodę. Drożdże z letnią wodą i cukrem wymieszaj w oddzielnej misce. Poczekaj, aż drożdże podrosną i dodaj mieszankę kaszki i mąki, jajko i dobrze wymieszaj. Odstaw ciasto na ok. godzinę a przed smażeniem wymieszaj. Wlej małą chochlę ciasta na gorącą patelnię. Smaż naleśniki tylko na jednej stronie aż będą miały konsystencję gąbki. Ja akurat swoje smażyłam na naleśnikarce, ale patelnia z odrobiną tłuszczu też będzie ok. Przygotuj sos z miodu i masła. Po prostu podgrzej razem wszystkie składniki. W przygotowanym sosie zanurz „gąbką” do dołu placki. Podawaj gorące z sosem i z kulką lodów waniliowych. Udekoruj płatkami migdałów.

80c4