Dziś ciasto, które robiłam już wielokrotnie, ale nigdy nie doczekało zdjęcia. Znikało szybko, zbyt szybko. Ciasto ma dość niewdzięczną konsystencję – zakalca, jak to brownie. Ale smak rekompensuje wszystko.
Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Trochę go zmieniłam.
Brownie z białej czekolady z marakują
200g białej czekolady
200g masła
3 jajka
2 marakuje
100g mąki pszennej
Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej masy dodać pojedynczo jajka. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przekroić marakuję i dodać miąższ wraz z pestkami i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, grzanie górne i dolne. Torownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec około 30 minut, wystudzić.