blondie 1

Dziś ciasto, które robiłam już wielokrotnie, ale nigdy nie doczekało zdjęcia. Znikało szybko, zbyt szybko. Ciasto ma dość niewdzięczną konsystencję – zakalca, jak to brownie. Ale smak rekompensuje wszystko.

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Trochę go zmieniłam.

Brownie z białej czekolady z marakują

200g białej czekolady

200g masła

3 jajka

2 marakuje

100g mąki pszennej

blondie

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. Do przestudzonej masy dodać pojedynczo jajka. Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Przekroić marakuję i dodać miąższ wraz z pestkami i dokładnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do 160 stopni, grzanie górne i dolne. Torownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec około 30 minut, wystudzić.

Dodaj komentarz