Lubię pizzę. Na cienkim spodzie, z małą ilością dodatków. Ponad rok temu znalazłam przepis na ciasto idealne i stosuję go do dziś. Tym razem z kozim serem, ajwarem, gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi. Ciasto na pizzę przepis Michał Bryś 0,5kg mąki 10g świeżych drożdży 325g wody o temperaturze 30 stopni […]
Miesiąc: styczeń 2014
Brownie z białej czekolady z marakują
Dziś ciasto, które robiłam już wielokrotnie, ale nigdy nie doczekało zdjęcia. Znikało szybko, zbyt szybko. Ciasto ma dość niewdzięczną konsystencję – zakalca, jak to brownie. Ale smak rekompensuje wszystko. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Trochę go zmieniłam. Brownie z białej czekolady z marakują 200g białej czekolady 200g masła 3 jajka 2 […]
Paluszki chlebowe.
Chleb i jego pochodne to moja nowa fascynacja. Jak za pomocą kilku składników wyczarować prawdziwe cuda. Książka Dough Richarda Bertinet to prawdziwe cudo w tym temacie. Zaczęłam dość skromnie, bo od paluszków chlebowych. Paluchy chlebowe 250g mąki pszennej 5g drożdży 175ml ciepłej wody sól Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże […]