To zdecydowanie jeden z naszych ulubionych serników. Dzięki temu, że jest przygotowany z ricotty i mascarpone, jest lżejszy niż tradycyjny wypiek. Znaleziony kiedyś w książce kuchni włoskiej – Mamma Mia-  przeszedł wiele transformacji. Przed Wami sernik waniliowy z solonym karmelem.

Sernik waniliowy z solonym karmelem

spód ciasta:

150g masła

320g mąki

1 jajko

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie. Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wewnętrzną stroną dłoni wyrabiać ciasto, odpychając je od siebie 4-5 razy, aż będzie gładkie. Ciasto należy cienko rozwałkować i wyłożyć nimi foremkę. Nakłuć ją widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Wystudzić.

masa serowa

3 jaja (osobno białka i osobno żółtka)

100g cukru

250g ricotty

250g mascarpone

2 łyżki mąki

laska wanilii lub łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wszystkie składniki powinny mieć taką samą temperaturę. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć na kogel mogel z cukrem. Stopniowo dodawać ricottę i mascarpone, za każdym razem dokładnie miksując. Dodać ziarenka wanilii. Stopniowo dodawać ubite białka mieszając je łyżką. Ostatnim składnikiem jest mąka. Wyłożyć na upieczony spód i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 30-40 minut. Zostawić ciasto w piekarniku, aż do wystudzenia.

 

Karmel

szklanka cukru

około pół szklanki śmietany kremówki

Na suchej patelni podgrzać cukier, aż do roztopienia. Poruszaj patelnią, żeby równo się topił i zdecydowanie nie mieszaj niczym. Chwila nieuwagi i może się spalić. Gdy już cukier się roztopi wlej śmietanę i zacznij mieszać. Podgrzewaj, aż do połączenia się obu składników. Wylej na masę z czekoladą i posyp gruboziarnistą solą. Polej karmelem wystudzony sernik. Najlepszy jest następnego dnia.