Ilekroć robię te pierogi wzbudzają one zachwyt. Ale nie wierzcie mi na słowo, tylko sami spróbujcie.

img9392x

Po pierwsze wyjątkowe ciasto – z mąki i śmietany. Po drugie farsz ricotta ze szpinakiem i rozpływające się żółtko. Po trzecie tarty parmezan i oliwa truflowa. Wszystko to dzięki Izie Kudlik, która przekazała nam ten przepis na warsztatach kulinarnych w SPOT. Iza dziękuję!

Uovo i pasta con tartufo olio

ciasto:
250g mąki
200ml śmietany 18% zott
sól
szczypta curry
farsz:
500g szpinaku
300g ricotty
sól
pieprz
1 żółtko na 1 pieróg (jaja M)
dodatkowo:
masło
tarty parmezan
oliwa truflowa
Szpinak sparzyć, mocno odcisnąć z wody, zmiksować dodając ricottę na gładką masę, dodać sól, pieprz. Z ciasta wykroić placki o średnicy około 10cm. Na połowie okręgu z ciasta nałożyć farsz, tak, aby w środku powstało miejsce na żółtko (gniazdko). Przykryć drugą połową ciasta, dokładnie dociskając skelić pieroga. gotować 2 minuty we wrzącej wodzie.
img9378n
Wyłożyć na talerz 1 pieroga dla 1 osoby, polać zrumienionym masełkiem i posypać startym parmezanem. Aby wszystkie składniki dobrze się połączyły każdy sam przekrawa pieroga na pół – wtedy żółtko się wyleje, łączy się z masłem, parmezanem i oliwką, co stanowi wspaniały sos do pieroga.
img9388t