Idę „na rekord” 😉 Wpisy trzy dni z rzędu! Zachęcam Was dzisiaj to tego aromatycznego dania. Po raz pierwszy robiłam je na warsztatach kulinarnych dla dzieci. Roznoszący się zapach cynamonu i kuminu był po prostu niesamowity. Do tego starta skórka z cytryny i odrobina jogurtu naturalnego. Polecam na szybki obiad.
Czy widzicie ten palec „grzebiący” w moim daniu? To mój syn Antoni. Jego porcja stała tuż obok, ale była bez jogurtu i orzechów. Moje Dzieci są już w pewnie sposób wyedukowane, że musi ładnie wyglądać, trzeba zrobić zdjęcie i dopiero można zjeść. Ostatnio po mojej sesji makaronu sami ułożyli swój obiad i czekali, aż zrobię mu zdjęcie 🙂
Przepis pochodzi z tego samego źródła, co wczorajsza sałatka. Tyle, że zachowałam mniej więcej proporcje, ale zmieniłam sposób przygotowania dania.
Kuskus z kurczakiem, morelami i cytryną
(przepis na około 2 porcje)
filet z kurczaka
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kuminu
2 ząbki czosnku
szklanka suchej kaszki kus kus
około 8 suszonych moreli
pół pęczka natki pietruszki
około 8 pomidorków koktajlowych
świeża lub suszona kolendra
starta skórka z cytryny
kilka łyżek jogurtu naturalnego
orzechy laskowe (opcjonalnie)
sól i pieprz
Filet pokroić na drobne kawałki, na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim posiekany czosnek. Dołożyć kurczaka, miód i przyprawy (kumin, paprykę, cynamon, sól do smaku).
Kaszkę kus kus w miseczce zalać wrzącą wodą na wysokość około 1cm wyżej niż wysokość kaszki. Przykryć i odstawić na bok. Stopniowo dodawać pokrojone w kostkę morele, posiekaną natkę pietruszki, ćwiartki pomidorków koktajlowych, startą skórkę z cytryny i kawałki kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym.