Idę „na rekord” 😉 Wpisy trzy dni z rzędu! Zachęcam Was dzisiaj to tego aromatycznego dania. Po raz pierwszy robiłam je na warsztatach kulinarnych dla dzieci. Roznoszący się zapach cynamonu i kuminu był po prostu niesamowity. Do tego starta skórka z cytryny i odrobina jogurtu naturalnego. Polecam na szybki obiad.

1

Czy widzicie ten palec „grzebiący” w moim daniu? To mój syn Antoni. Jego porcja stała tuż obok, ale była bez jogurtu i orzechów. Moje Dzieci są już w pewnie sposób wyedukowane, że musi ładnie wyglądać, trzeba zrobić zdjęcie i dopiero można zjeść. Ostatnio po mojej sesji makaronu sami ułożyli swój obiad i czekali, aż zrobię mu zdjęcie 🙂

Przepis pochodzi z tego samego źródła, co wczorajsza sałatka. Tyle, że zachowałam mniej więcej proporcje, ale zmieniłam sposób przygotowania dania.

Kuskus z kurczakiem, morelami i cytryną

(przepis na około 2 porcje)

filet z kurczaka

2 łyżki miodu

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kuminu

2 ząbki czosnku

szklanka suchej kaszki kus kus

około 8 suszonych moreli

pół pęczka natki pietruszki

około 8 pomidorków koktajlowych

świeża lub suszona kolendra

starta skórka z cytryny

kilka łyżek jogurtu naturalnego

orzechy laskowe (opcjonalnie)

sól i pieprz

Filet pokroić na drobne kawałki, na patelnię wlać odrobinę oleju i podsmażyć na nim posiekany czosnek. Dołożyć kurczaka, miód i przyprawy (kumin, paprykę, cynamon, sól do smaku).

untitled

Kaszkę kus kus w miseczce zalać wrzącą wodą na wysokość około 1cm wyżej niż wysokość kaszki. Przykryć i odstawić na bok. Stopniowo dodawać pokrojone w kostkę morele, posiekaną natkę pietruszki, ćwiartki pomidorków koktajlowych, startą skórkę z cytryny i kawałki kurczaka. Całość polać jogurtem naturalnym.

 

Dodaj komentarz