Widziałam właśnie wpis „Ładnych rzeczy” na facebooku i użyję go tutaj, bo dzisiejszy wpis jest „dla wszystkich, którzy nie siedzą teraz w zatłoczonych restauracjach czekając na swoją porcję krewetek”.

Więc skoro nie krewetki to może sałatka z gruszką?

untitled

Znalazłam niedawno blog „our kitchen” i jestem nim absolutnie oczarowana. Te zdjęcia i te przepisy! Wykorzystałam już kilka przepisów i kolejne czekają na swoją kolej. Dziś teoretycznie dość banalna sałatka, bo i gruszka i ser z niebieską pleśnią. Ale tutaj zachwyca sos. Zresztą sami zobaczcie.

Sałatka z serem z niebieską pleśnią i gruszką

 ciabatta lub bagietka – kilka kawałków

 1 gruszka

 70g orzechów laskowych

 30g sera z niebieską pleśnią

 sałata

 sok z 1 cytryny

 oliwa z oliwek

 untitled1

Ciabatę pokroić w cienkie kromki i upiec w piekarniku. Orzechy upiec pod grillem i zdjąć z nich gorzką osłonkę, poprzez pocieranie ich ściereczką lub też ręcznikiem papierowym. Gruszkę pokroić w cienkie plasterki. Ser pokroić w kostkę. Całość wymieszać z sałatą, polać dresingiem.

untitled2

dresing:

2 łyżki octu z czerwonego wina

 6 łyżek oliwy

 2 łyżeczki cukru

 1 łyżka musztardy

 kawałek sera z niebieską pleśnią

 tymianek

 sól i pieprz

całość zmiksować

untitled3