Dzisiejszy wpis to pomysł na “wczorajsze” rogaliki, chałki, ciastka drożdżowe. Banalny w przygotowaniu. Z pewnością zdążycie zanim Wasza rodzina zasiądzie do śniadania 🙂
Pudding z croissantów i herbaty earl grey
składniki:
6 croissantów (lub ciasto drożdżowe lub chałka)
200ml śmietany kremówki
200ml mleka
3 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
75g cukru
2 torebki herbaty earl grey
130g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
70g płatków migdałowych
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W garnku gotować mleko, śmietanę wraz z herbatą. Nie powinno się mocno gotować, tylko podgrzewać razem przez około 10 minut. Jajka lekko roztrzepać. Wyciągnąć herbatę z mleka i śmietany, dodać esencję waniliową i cukier, po czym powoli dodawać do jajek. Rogaliki kroić na plastry. Każdy kawałek umoczyć w przygotowanej mieszance i ułożyć lekko dociskając w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu ułożyć czekoladę, posypać migdałami i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 minut.
Po wystudzeniu kroić w plastry. Można podawać z lodami. Przepis pochodzi z jednej z moich ulubionych stron Our Kitchen. A teraz życzę Wam dobrej nocy!