W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Tomkiem Jakubiakiem. Skąd znacie Tomka? Z kuchni Dzień dobry TVN, czy z programu Kuchni TV – Jakubiak w sezonie.
Pracy mieliśmy naprawdę sporo. Na dobry początek Tomek opowiedział nam o sezonowości produktów, wprowadził w to, co każdy z nas będzie robił. Opowiedział o składnikach. Czułam się wyjątkowo, bo… trafiłam na deser 🙂 idealnie.
Niezależnie od tego, największe wrażenie zrobiło na mnie pęczotto. Dlatego umieszczam je jako pierwsze 🙂
Pęczotto gotowane w soku z buraków, z suszonymi grzybami i serem Lazur, podawane z rukolą
500g pęczaku
125g masła
kilka suszonych grzybów
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
kilka gałązek tymianku
1l bulionu warzywnego lub drobiowego
szklanka soku z buraków
łyżka sera Lazur (choć osobiście dodałam więcej)
odrobina octu balsamicznego
pęczek posiekanej natki pietruszki lub rukola
dobra oliwa z pierwszego tłoczenia
W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek i smaż około 4 minut po czym zalej bulionem. Dodaj grzyby. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraka i gotuj. Gdy pęczak będzie miękki dodaj lazur i odrobinę octu balsamicznego. Podawać z rukolą lub pokrojoną natką pietruszki. Skrop oliwą.