W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Tomkiem Jakubiakiem. Skąd znacie Tomka? Z kuchni Dzień dobry TVN, czy z programu Kuchni TV – Jakubiak w sezonie. 

00

Pracy mieliśmy naprawdę sporo. Na dobry początek Tomek opowiedział nam o sezonowości produktów, wprowadził w to, co każdy z nas będzie robił. Opowiedział o składnikach. Czułam się wyjątkowo, bo… trafiłam na deser 🙂 idealnie.

Niezależnie od tego, największe wrażenie zrobiło na mnie pęczotto. Dlatego umieszczam je jako pierwsze 🙂

01

Pęczotto gotowane w soku z buraków, z suszonymi grzybami i serem Lazur, podawane z rukolą

500g pęczaku

125g masła

kilka suszonych grzybów

1 cebula drobno posiekana

2 ząbki czosnku

kilka gałązek tymianku

1l bulionu warzywnego lub drobiowego

szklanka soku z buraków

łyżka sera Lazur (choć osobiście dodałam więcej)

odrobina octu balsamicznego

pęczek posiekanej natki pietruszki lub rukola

dobra oliwa z pierwszego tłoczenia

03

W szerokim rondlu lub na głębokiej patelni na maśle z odrobiną oliwy przesmaż cebulę i całe ząbki czosnku. Gdy czosnek się zrumieni wyjmij go, a na patelnię wrzuć pęczak i tymianek i smaż około 4 minut po czym zalej bulionem. Dodaj grzyby. Zmniejsz ogień i gotuj, aż płyn odparuje w 70%. Dolej sok z buraka i gotuj. Gdy pęczak będzie miękki dodaj lazur i odrobinę octu balsamicznego. Podawać z rukolą lub pokrojoną natką pietruszki. Skrop oliwą.

04