Dzisiaj zapraszam Was na ciastka prosto z Ameryki Południowej. Ja miałam okazję jeść je w Chile już jakiś czas temu. Są bardzo kruche i przełożone (chyba jak wiele słodyczy z tamtych stron) dulce de leche… W Chile byliśmy kilka lat temu. Przyznaję, że mój instynkt kulinarny nie był jeszcze tak […]
Miesiąc: marzec 2012
Tatar z łososia z wędzonym boczkiem, ogórkiem i pastą sambal oelek
Zrobiłam dziś rano tatara z łososia. I tak się cieszyłam na ten smak, ale… znacząco przesadziłam z pastą sambal. Chociaż uwierzcie mi ja naprawdę uwielbiam ostre potrawy! Tak czy inaczej zajadam się tatarem przez cały dzień i chciałam się z Wami podzielić przepisem. Jest to drugi z przepisów jaki miałam […]
Mus czekoladowo – orzechowy z panna cottą waniliową i sosem malinowym
Mam nadzieję, że mimo późnej pory skusicie się, choć na przeczytanie o tym deserze 🙂 Jest to kontynuacja przepisów z warsztatów z Tomkiem Jakubiakiem. Deser jest połączeniem trzech składowych. Pierwsza z nich to Panna Cotta. Mam problem z deserami w formie „galaretkowatej”. Nie przepadam za galaretkami, nie lubię (wiem, to […]
Pęczotto gotowane w soku z buraków, z suszonymi grzybami i serem Lazur, podawane z rukolą
W ubiegły piątek miałam okazję uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Tomkiem Jakubiakiem. Skąd znacie Tomka? Z kuchni Dzień dobry TVN, czy z programu Kuchni TV – Jakubiak w sezonie. Pracy mieliśmy naprawdę sporo. Na dobry początek Tomek opowiedział nam o sezonowości produktów, wprowadził w to, co każdy z nas będzie […]
Pudding z croissantów i herbaty earl grey
Dzisiejszy wpis to pomysł na „wczorajsze” rogaliki, chałki, ciastka drożdżowe. Banalny w przygotowaniu. Z pewnością zdążycie zanim Wasza rodzina zasiądzie do śniadania 🙂 Pudding z croissantów i herbaty earl grey składniki: 6 croissantów (lub ciasto drożdżowe lub chałka) 200ml śmietany kremówki 200ml mleka 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 75g […]