Ten sernik powstał ostatniego dnia roku. Z potrzeby chwili, ze składników znalezionych w lodówce. Zachwyca idealną formą, pięknym kolorem i smakiem. Mam świadomość, że marakuja jest dość trudna do zdobycia, ale możecie też użyć innych owoców.

img62651

Przepis jest adaptacją przepisu Asi z Kwestii Smaku na sernik idealny.

Sernik egzotyczny

spód ciasta do wyboru, ale wyłóżcie tortownicę papierem do pieczenia:

Kruche ciasto

90 gram masła pokrojonego na kawałki

1 łyżka oleju roślinnego

3 łyżki wody

1 łyżka cukru

1/8 łyżeczki soli

150g mąki

Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni. W średniej wielkości misce żaroodpornej połącz masło, olej, wodę, cukier i sól. Wstaw miskę do piekarnika na około 15 minut, aż masło będzie bulgotało i zacznie robić się brązowe na brzegach. Wyciągnij miską ostrożnie z pieca (masło może pryskać) i wymieszaj szybko z mąką za pomocą łyżki, aż do uzyskania stałej konsystencji. Z wyglądu musi ono być takie lekko świecące tłuszczem. Przenieś ciasto na blachę i rozprowadź za pomocą łopatki lub łyżki. Gdy cisto przestygnie, dociśnij ciasto palcami bo boków blachy. Zazwyczaj w trakcie pieczenia ciasto lekko pęka więc można zostawić małą kulkę ciasta, aby wypełnić powstałe ubytki przed umieszczeniem farszu. Ciasto wstawić do piekarnika na około 15 minut. Wystudzić zanim nałoży się farsz.

lub:

250g ciastek Digestive

60 g masła

Ciastka pokruszyć drobno, masło roztopić. Połączyć składniki i wyłożyć nimi spód tortownicy. Dobrze ugnieść.

img62741t

Masa serowa

1kg sera na sernik

3-4 łyżki mąki

1,5 szklanki cukru

5 jajek

1 marakuja świeża

papaja drobno pokrojona (możecie wybrać to, co macie dostępne)

Przygotujcie spód ciasta. Ser utrzyjcie na gładką masę z cukrem. Dodajcie mąkę, marakuję i pokrojoną w kostkę papaję. Wbijajcie po jednym jajku dokładnie mieszając. Wylejcie na przygotowany spód ciasta. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczcie przez godzinę i 20 minut. Po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku, aż do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.