„-Co to takiego mamo? czy to jest książka kucharska?” Od słowa do słowa powstało ciasto czekoladowe z książki White Plate. Słodkie. Z moimi chłopakami piekę i gotuję nie od dziś. Jeden z nich staje na krzesełku przy blacie, drugi na stopniu. Moim marzeniem jest, że moje chłopaki będą potrafili gotować […]
Miesiąc: styczeń 2013
Warsztaty kulinarne z Elizą Mórawską w SPOT.
Nie jest tajemnicą, że zawodowo jestem związana ze SPOT. I bardzo się z tego cieszę. To daje mi możliwość pracy i spotkań z naprawdę wyjątkowymi ludźmi. Warsztaty kulinarne, dobre jedzenie, od jakiegoś czasu cudowne książki kulinarne z Books for Cooks. Dzięki temu miałam również możliwość spotkać się ponownie z Elizą. […]
Pasta z wątróbek drobiowych z jabłkami
Zapewniałam, że jeszcze powrócę do książki Słodkie życie w Paryżu Davida Lebovitza i tak się stało. Proponuję pastę z wątróbek z jabłkami. Sprawdziłam dwukrotnie 🙂 Dobre. Wprowadziłam do przepisu kilka zmian, które wynikały głównie z zawartości mojej lodówki. Pasta z wątróbek drobiowych z jabłkami 45g masła średnie jabłko 3 szalotki […]
Tatar z łososia. Wersja 2.
Do tatara z łososia wracam często. Jest szybki i prosty. Poza tym cieszy się uznaniem gości. Już jakiś czas temu podawałam Wam na niego przepis. Teraz mała modyfikacja. Tatar z łososia z avocado, ogórkiem, kaparami i pastą sambal oelek łosoś wędzony 200gram ½ avocado 1 łyżeczka pasty sambal oelek kapary […]
Sernik egzotyczny
Ten sernik powstał ostatniego dnia roku. Z potrzeby chwili, ze składników znalezionych w lodówce. Zachwyca idealną formą, pięknym kolorem i smakiem. Mam świadomość, że marakuja jest dość trudna do zdobycia, ale możecie też użyć innych owoców. Przepis jest adaptacją przepisu Asi z Kwestii Smaku na sernik idealny. Sernik egzotyczny spód […]