Zapewniałam, że jeszcze powrócę do książki Słodkie życie w Paryżu Davida Lebovitza i tak się stało. Proponuję pastę z wątróbek z jabłkami. Sprawdziłam dwukrotnie 🙂 Dobre.
Wprowadziłam do przepisu kilka zmian, które wynikały głównie z zawartości mojej lodówki.
Pasta z wątróbek drobiowych z jabłkami
45g masła
średnie jabłko
3 szalotki
450g wątróbek drobiowych, umytych, oczyszczonych i osuszonych
sól i pieprz
60ml śmietany (ja użyłam kremówki 36%)
60ml whiskey
Połowę masła rozgrzej na patelni. Dodaj pokrojone w kostkę obrane jabłko. Podsmaż do miękkości i przełóż do innego naczynia. Na patelnię dołóż pozostałe masło i podsmaż obrane szalotki. Gdy będą zeszklone dodaj wątróbki i podsmaż je. Muszą być twarde z zewnątrz i różowe w środku. Wlej śmietanę i alkohol. (Za pierwszym razem wlewałam włoski likier cytrynowy i też było bardzo dobre). Dodaj jabłka i przyprawy. Podsmaż jeszcze przez chwilę i lekko wystudź. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj z pieczywem.
Według autora można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrożone przez miesiąc.