Zapewniałam, że jeszcze powrócę do książki Słodkie życie w Paryżu Davida Lebovitza i tak się stało. Proponuję pastę z wątróbek z jabłkami. Sprawdziłam dwukrotnie 🙂 Dobre.

img62771g

Wprowadziłam do przepisu kilka zmian, które wynikały głównie z zawartości mojej lodówki.

Pasta z wątróbek drobiowych z jabłkami

45g masła

średnie jabłko

3 szalotki

450g wątróbek drobiowych, umytych, oczyszczonych i osuszonych

sól i pieprz

60ml śmietany (ja użyłam kremówki 36%)

60ml whiskey

img62821x

Połowę masła rozgrzej na patelni. Dodaj pokrojone w kostkę obrane jabłko. Podsmaż do miękkości i przełóż do innego naczynia. Na patelnię dołóż pozostałe masło i podsmaż obrane szalotki. Gdy będą zeszklone dodaj wątróbki i podsmaż je. Muszą być twarde z zewnątrz i różowe w środku. Wlej śmietanę i alkohol. (Za pierwszym razem wlewałam włoski likier cytrynowy i też było bardzo dobre). Dodaj jabłka i przyprawy. Podsmaż jeszcze przez chwilę i lekko wystudź. Zmiksuj wszystko razem na gładką masę. Przełóż do miski, przykryj i odstaw do lodówki. Podawaj z pieczywem.

Według autora można przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrożone przez miesiąc.