Wierzycie w afrodyzjaki? Rozpoczynamy sezon na walentynkowe szaleństwo 😉 Tym razem przepis Dominika Stachowiaka z ostatnich warsztatów. Samodzielnie wykonany makaron, do tego mule w białym winie.

11

Jestem zauroczona robieniem makaronu. 200g mąki, 2 jajka i tyle przyjemności. Podam Wam przepis Dominika, ale oczywiście możecie skorzystać z przepisu, który już pokazywałam na blogu.

Jajeczne tagliatelle z mulami w białym winie

Składniki

100 gram mąki pszennej – pasta fresco

100 gram mąki kukurydzianej

2 jajek + 1 żółtko

2 cebule szalotki

duże małże

1 ząbek czosnku

0,5 litra białego wytrawnego wina

parmezan

Sól morska

Pieprz

Oliwa z oliwek

Mąkę przesiej i zmieszaj (nie całą). Dodaj jajka, sól i jedną łyżkę oliwy. Całość zmieszaj i dobrze wyrób na jednolite ciasto. Owiń folią i odstaw na około 30 minut do lodówki. Wyciągnięte ciasto rozwałkuj ręcznie lub za pomocą maszynki. Wytnij paski o grubości około 0,5 cm; przetrzyj mąką i pozostaw na kilka minut. Gotuj w osolonej wodzie przez około 2-3 minuty.

12

W dużym garnku rozgrzej oliwę, przez 5 minut smaż cebulę (nie rumienić), dodaj czosnek. Po chwili dodaj oczyszczone mule i wino. Gotuj pod przykryciem, potrząsaj garnkiem kilka razy, aż wszystkie mule się otworzą. Dodaj natkę, dopraw pieprzem i solą. Zmieszaj z pastą, dodaj parmezan i oliwę z oliwki.

13

Dodaj komentarz