Zdecydowanie czuć już jesień. Dzisiaj kupiłam pierwszą dynię, dużo selera na zupę. Polubiłam się z czerwoną papryką na nowo. Zaczęłam od pasty tureckiej z pieczonej czerwonej papryki, a znalazłam kontynuację w innych daniach. Dziś jednak pasta. Moim zdaniem wygląda trochę jak pesto. Idealne do pieczywa i fety. Do jedzenia na zimno, choć jutro pokażę Wam też inne zastosowanie.

3l48

Przepis – podobnie jak na chleb pide – pochodzi od Satnama i Jagody.

Muhammara –  pieczona czerwona papryka z orzechami włoskimi

400g czerwonej papryki
1/2 szklanki  bułki tartej
1/3 szklanki orzechów włoskich, drobno posiekanych
2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka miodu
1 łyżeczka  kuminu w proszku
2  suszone chilli
2-3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
½ łyżeczki soli do smaku

mefm

Przekrój papryki na pół, oczyść z gniazd nasiennych. Ułóż na blaszce i skrop oliwą.Piecz w gorącym piekarniku (220C) aż skórka będzie odchodzić.Gorącą paprykę zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka, gdy przestygnie będzie łatwiej zdjąć skórkę. Wymieszaj wszystkie składniki w blenderze dodając oliwkę stopniowo.

Nałóż  muhammara do miseczek. Serwuj z chlebem i serem feta.

ugpt