Zdecydowanie czuć już jesień. Dzisiaj kupiłam pierwszą dynię, dużo selera na zupę. Polubiłam się z czerwoną papryką na nowo. Zaczęłam od pasty tureckiej z pieczonej czerwonej papryki, a znalazłam kontynuację w innych daniach. Dziś jednak pasta. Moim zdaniem wygląda trochę jak pesto. Idealne do pieczywa i fety. Do jedzenia na […]
Miesiąc: wrzesień 2013
Chleb Turecki. Pide.
Zrobiłam ten chleb trochę od niechcenia. Potrzebowałam go do zdjęcia, wymieszałam, zagniotłam, upiekłam i tu niespodzianka. Nie dość, że moim zdaniem jest łatwy i szybki w przygotowaniu to do tego jeszcze dobry. Przepis pochodzi z warsztatów z kuchni tureckiej prowadzonych przez Satnama i Jagodę w SPOT. Chleb turecki. Pide. 30 […]
Baziółka.
Przyznaję się – fatalny ze mnie ogrodnik. Moja wiedza i chęć ogranicza się do tego, że podleję i wyrzucę suche listki. Wielokrotnie próbowałam coś zasiać, ale uwierzcie nie ma sensu się nad tym rozpisywać, bo nawet jeśli coś urosło to potem jakoś tak się „zepsuło”. Na parapecie w kuchni trzymam […]
Tartaletki z bananami, czekoladą i solonym karmelem.
Mam wrażenie, że moim życiem targają namiętności. Jak już w coś „wpadnę” oddaję się bez reszty…Jedną z takich namiętności jest dla mnie jedzenie, o innych wolę Wam nie pisać… Mogę gotować i piec całymi dniami, mogę wydawać przyjęcia, gdyby tylko ktoś chciał po mnie posprzątać 😉 Miałam taki dzień, że […]
Tartaletki z kremem podstawowym i borówkami.
Tarta w wersji bardzo podstawowej, a żeby brzmiało ładnie napiszę po prostu: klasyk 🙂 Kruche ciasto Michel Roux z książki „Ciasta pikantne i słodkie” 250g mąki 125g masła, pokrojonego w kostkę i lekko zmiękczonego 1 jajko 1 łyżeczka drobnego cukru 1/4 łyżeczki drobnoziarnistej soli 40ml zimnej wody Usypać wzgórek z […]