Czy znacie serial Hannibal? Cóż tam za mistrzostwo kulinarne! Ale odkąd go oglądam zainteresowanie mięsem spadło do zera 😉 Stąd też duże zainteresowanie daniami wegetariańskimi i na obiad zupa z czerwonej soczewicy i suszonymi morelami. Próbowałam kiedyś taką u Jagody i Satnama na warsztatach, ale zrobiłam ją “po swojemu”
Krem z czerwonej soczewicy z suszonymi morelami
350g czerwonej soczewicy
100g suszonych moreli
1/2 batata
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka kurkumy
mielony kumin
chilli
sól i pieprz
2l bulionu warzywnego
Rozgrzać masło w garnku, dodać kumin, kurkumę, posiekaną cebulę i czosnek, chilli i podsmażyć. Dodać pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki i dalej smażyć. Dodać czerwoną soczewicę i zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu, aż bataty i soczewica będą miękkie. Zupę zmiksować na gładką masę. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokrojonymi drobno suszonymi morelami i szczypiorkiem.
W oryginalnym przepisie do przyprawienia użyto również cynamonu. Dodano czerwoną paprykę i marchewkę oraz zupę dodatkowo podano ze śmietaną.