Staram się, aby moje dzieci próbowały różnych rzeczy. Starszy Witek próbuje absolutnie wszystkiego, ba chciałby się nauczyć gotować tak jak ja. Antek jest raczej tradycjonalistą, a każde zielone warzywo przyprawia go o omdlenie 😉 Każdy posiłek do niekończące się negocjacje. Ale próbuję, naprawdę! Tym razem padło na pierożki curry z ostrym sosem mango. Choć w Tajlandii jeszcze nie byłam, ta kuchnia jest mi bliska i wierzę, że przepisy Jagody i Satnama przybliżają mnie do tego smaku.

 _MG_7014 
Dip słodko ostry z chilli i mango

6 świeżych małych czerwonych papryczek chili, grubo posiekanych .

8 ząbków czosnku, pokrojonych na ćwiartki ;

1 szklanki octu białego (250ml)

1 szklanka cukru drobnego (200g)

2 łyżeczki soli

2 łyżeczki pasty z tamaryndowca

1 niedojrzałe mango, drobno pokrojone

Na małej patelni połącz wszystkie składniki, mieszaj na ogniu, aż cukier się rozpuści doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia ok. 20 min, aż sos lekko zgęstnieje. Schładzaj 5 min i wymieszaj blenderem na gładką masę. Na koniec dodaj drobno pokrojone mango.

_MG_7013

Ciasto na pierogi

450 g mąki

1 łyżeczka soli

4 łyżki oleju

Wodę 180- 200 ml

Wymieszaj najpierw mąkę, olej i sól. Następnie dodaj wodę. Ciasto powinno być miękkie. Odstaw ciasto na ok.10min.

_MG_7019

Farsz

2 łyżeczki oleju

2 młode cebule, drobno posiekane

1 łyżka drobno pokrojonej świeżej mięty

3 ząbki czosnku, zmiażdżone

150 g mielonej wieprzowiny lub wołowiny

1/2 łyżeczki mielonej kurkumy

1/4 łyżeczki mielonego kminku rzymskiego

1/2 łyżeczki mielonej kolendry

2 łyżeczki sosu rybnego

2 ugotowane i zgniecione ziemniaki

_MG_7016

 

dodatkowo:

1 jajko, lekko ubite i olej do głębokiego smażenia

Rozgrzej olej na patelni, usmaż cebulę, czosnek i wieprzowinę. Gdy mięso zmieni kolor, dodaj kurkumę, kminek i mieloną kolendrę, smaż aż zapach przypraw stanie sie wyrazisty. Dolej sos rybny, podgrzewaj na małym ogniu bez przykrycia, aż mieszanka zgęstnieje. Dodaj ziemniaki i świeżą miętę, odstaw do ostygnięcia.

Rozwałkuj ciasto jak na pierogi. Wytnij kółka o średnicy 9 cm. Nałóż po 1 płaskiej łyżce nadzienia na środek każdego kółka i posmaruj krawędzie ciasta jajkiem. Złóż kółka na pół zaciśnij krawędzie pierożków (można do użyć do tego widelca).  Rozgrzej olej na patelni i smaż pierożki w głębokim tłuszczu, aż się zrumienią. Odłóż na papier aby usunąć nadmiar tłuszczu. Podawaj gorące z sosem.

Dodaj komentarz