Przepisy

Tajskie pierożki curry z ostrym sosem mango

Staram się, aby moje dzieci próbowały różnych rzeczy. Starszy Witek próbuje absolutnie wszystkiego, ba chciałby się nauczyć gotować tak jak ja. Antek jest raczej tradycjonalistą, a każde zielone warzywo przyprawia go o omdlenie 😉 Każdy posiłek do niekończące się negocjacje. Ale próbuję, naprawdę! Tym razem padło na pierożki curry z […]

Przepisy

Key lime pie

Key lime pie. Kruche ciasto, krem limonkowy i kleks z bitej śmietany. Nic więcej nie trzeba. Gdzie słodkie spotyka się z kwaśnym. Jadłam je wielkorotnie, ale specjalnego znaczenia ciasto nabrało dopiero po wizycie na Key West. Podobno jedliśmy ciasto w najlepszym miejscu w Kermit’s, gdzie próbują udowodnić, że z limonki można […]

Przepisy

Mango&passiflora, blondie panna cotta i kruszonka migdałowa

Jakiś czas temu byłam na warsztatach cukierniczych prowadzonych przez Christophe’a Domange – cukiernika firmy Valrhona. Próbowaliśmy czekolady, podpatrywaliśmy jak pracuje mistrz i zadawaliśmy mnóstwo pytań. Jednym z przepisów był ten deser. Przyznaję, że trochę go przerobiłam, ale idea mniej więcej została.  W przepisie była użyta żelatyna, ale ja nie lubię […]

Przepisy

Szwedzkie bułeczki kardamonowe

Pierwszy raz szwedzkie bułeczki jadłam…hmm 18 lat temu. Moja ciocia mieszkająca w Szwecji zaprosiła mnie od siebie na wakacje. Teoretycznie powinnam pamiętać tylko dłuuugą chorobę morską na promie. Na szczęście został smak i zapach świeżo pieczonych bułeczek, kanapek z krewetkami, obraz jezior i wyjątkowej schludności. Tym razem w ramach akcji […]