Jestem uzależniona od…magazynów z jedzeniem. Każde wakacje rozpoczynają się od wizyty w kiosku. Język nie ma znaczenia. Wystarczą piękne zdjęcia i nadzieja, że coś takiego mogę odtworzyć w domu. Ba! Czasami uprzejmie proszę kogoś kto wyjeżdża, aby przywiózł mi coś nowego.  Dzisiejszy wpis pochodzi właśnie z jednego z magazynów Coup de Pouce, Avril 2015.

IMG_5831

Pomarańczowe pączki z ricotty w sosie karmelowym

150g mąki pszennej

7g proszku do pieczenia

Szczypta soli

2 jajka

80g cukru

250g sera ricotta

Laska wanilii

Skórka z jednej pomarańczy

IMG_5832

Mąkę przesiać do miski, dodać sól oraz proszek do pieczenia. W osobnej misce ubić jajka z cukrem.  Pamiętajcie, że im więcej dodacie cukru tym bardziej skórka się skarmelizuje i stanie się brązowa. Dodać do nich ricottę, ziarenka wanilii. Dodawać łyżka po łyżce suche składniki oraz skórkę startą z jednej pomarańczy.  Pamiętajcie, żeby ścierać tylko pomarańczową część, biała część będzie gorzka. Przykryj miskę folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut. Istotne jest, aby masa była zwarta i łatwa do formowania.

W garnku rozgrzej olej. Żeby sprawdzić czy olej jest już rozgrzany możesz włożyć końcówkę drewnianej łyżki, jeśli wokół tworzą się bąbelki możesz już smażyć. Za pomocą dwóch małych łyżeczek kształtować kulki i zanurzać w gorącym oleju. Smażyć około 4 minut (lub do uzyskania złotego koloru). Uważaj, żeby nie smażyć zbyt wielu pączków jednocześnie, żeby nie obniżać temperatury oleju. Wyjąć pączki na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Podawać z cukrem pudrem lub/i sosem karmelowym.

IMG_5833

Sos karmelowy

80g brązowego cukru

125ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)

60ml śmietany kremówki 30 lub 36%

Szczypta soli

Rozpuścić składniki w garnku z grubym dnem. Doprowadzić do wrzenia, aż składniki się rozpuszczą, gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut, aż sos się lekko zredukuje. Dodać sól, zdjąć z ognia i wystudzić.

IMG_5834

Dodaj komentarz