Choć drożdże w czasach kwarantanny to towar deficytowy, mam nadzieję, że macie gdzieś jeszcze paczkę drożdży. To przepis Cyrila Lignac, którego ostatnio oglądam, gdy robi live na swoim profilu instagramowym. I choć nie znam francuskiego sprawia mi to przyjemność.

Drożdżowe pancakes Cyrila Lignac

250g mąki

30g cukru

2 jajka

Opakowanie suchych drożdży

65g roztopionego masła

Szczypta soli

300ml mleka

Wymieszać drożdże, cukier i mąkę. Dodać jajka, sól, mleko i na końcu roztopione masło. Odstawić ciasto na jakiś czas w ciepłe miejsce. Smażyć na patelni na oleju. Najpierw z jednej strony i poczekać, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, potem przewrócić na drugą stronę. W oryginalnym przepisie pancakes są podawane z sosem karmelowym i bananami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.