Obecnie wychodzimy do sklepu raz w tygodniu. To sprawia, że musze planować, co chcę robić do jedzenia, co powinnam mieć w lodówce i szafce. Jutro planujemy zakupy, co oznacza, że dzisiaj wyjadamy resztki z lodówki. Co to oznacza? Dzisiaj na obiad – tortilla 🙂
Tortilla de patatas
1-1,5kg ziemniaków
sól
oliwa z oliwek
cebula
6 dużych jajek
2 łyżki bulionu (niekoniecznie)
dodatkowo jeśli chcesz: papryka, boczek, szynka, natka pietruszki itp.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry, osuszyć ręcznikiem papierowym. Rozgrzać oliwę na dużej ciężkiej patelni. Zmniejszyć ogień i dodać ziemniaki. Wybite jajka wymieszać z bulionem i solą. Dodać na patelnię do mieszkanki warzywnej, lekko miażdżąc ziemniaki i wymieszać je dobrze z jajami. Zapiekać pod przykryciem, delikatnie poruszając patelnią, aby nie przyklejała się do dna. Po kilku – kilkunastu minutach obrócić tortillę i zapiec z drugiej strony. Jeśli tortilla jest zbyt sucha można dodać oliwę. Wyjąć na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Kroić. Podawać ciepłe lub zimne. Ja swoją tortillę dzisiaj piekłam w piekarniku.