To pyszne skandynawskie ciasto z jabłkami, które robi się ekspresowo i prawie jedną ręką! Pachnie cynamonem i kardamonem. Pachnie domem! Dostałam na nie przepis od Kasi – współwłaścicielki fantastycznego miejsca na kulinarnej mapie Poznania – Lars, Lars, Lars.

Fyriskaka

128g masła

szczypta kardamonu

2/3 szkl. cukru trzcinowego

3 jajka

145g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

jabłka

1 1/2 łyżeczki cynamonu

3-4 łyżki cukru trzcinowego – do obtaczania jabłek

Masło podgrzać, roztopić i wymieszać z kardamonem. Jeszcze letnie ubijać z cukrem. Dodawać po jednym jajku i za każdym razem dokładnie ubijać. Dodać przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Każde z nich obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem. Ja używam małej formy 19cm, bo zależy mi na wyższym cieście. Wstawić do piekarnika (grzanie górne i dolne) nagrzanego do 175 stopni i piec około 30-40 minut, w zależności od piekarnika. Ja podaję z cukrem pudrem, ale zdarzyło mi się również polać je białą czekoladą. Piekłam je również na mieszance mąk bezglutenowych i wykorzystałam dokładnie takie same proporcje.