Wierzę, że kiedy jest zimno, można jeść wszystko. Bo zimą nic nie tuczy, bo kiedy jesteś smutny, też nie tuczy. Po północy, też nie tuczy. Tak, możesz wstawić, co chcesz!  Kiedy jest zimno możesz także siedząc pod kocem pić Egg Nogg. 

Tak naprawdę to taki kogel mogel zaprawiony alkoholem. Najczęściej podawany w okresie świątecznym w Stanach Zjednoczonych. Ale nie przejmuj się, dzisiaj też możesz go wypić 😉
Egg Nogg
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1 szkl. rumu
1 1/2 szkl. mleka
1 szk. whiskey (burbon)
1 szkl. śmietany kremówki
gałka muszkatołowa
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z połową cukru na kogel mogel. Białka ubić na sztywno z drugą połową cukru. Do żółtek stopniowo dodawać ubitą pianę, rum, mleko, whiskey i połowę śmietany, delikatnie mieszając do połączenia się składników. Pozostałą śmietanę ubić i dodać do przygotowanego napoju. Podawać natychmiast, w temperaturze pokojowej, posypane gałką muszkatołową.
Przepis pochodzi od Beaty Mazela. Z Beatą możecie się spotkać na poznańskiej Śródce, gdyż jest współwłaścicielką restauracji DYNX.
*gdy nie mam whiskey, wlewam tylko rum
**osobiście wolę dodatek cynamonu