To jedna z moich ulubionych zup. Możecie śmiało zastąpić kurczaka krewetkami. Mam świadomość, że wymaga to kilku ważnych składników – trawa cytrynowa, galangal, lemonkę kafir… jeśli tylko będziecie mieli możliwość spróbujcie!

img1844oz

Przepis dzięki Satnamowi Nagarwala, który między innymi prowadzi warsztaty kulinarne w SPOT.

Tajska zupa z kurczaka

3 łyżeczki oleju

50g galangalu

50g trawy cytrynowej

400g piersi kurczaka

1/2 l wywaru z kurczaka

400ml mleka kokosowego

szklanka pokrojonych w paski pieczarek

1 łyżka soku cytrynowego

2 papryczki chilli

posiekana świeża kolendra

5 listków lemonki kafir

Z warzyw i kurczaka ugotuj wywar. Podgrzej olej na patelni, dodaj galangal, trawę cytrynową, pokruszone chilli i smaż, aż wydzieli się aromat. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Dodaj wywar z kurczaka i mleczko kokosowe. Doprowadź do gotowania. Zmniejsz ogień i dodaj kawałki kurczaka, listki lemonki kafir. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Dodaj do smaku sos cytrynowy. Udekoruj świeżymi listkami kolendry. Serwuj na gorąco.

img1845j

* galangal, trawa cytrynowa, lemonka kafir i chilli są dostępne w Kuchniach Świata. Jest to mieszanka do zupy tom yum.

Dodaj komentarz