To jedna z moich ulubionych zup. Możecie śmiało zastąpić kurczaka krewetkami. Mam świadomość, że wymaga to kilku ważnych składników – trawa cytrynowa, galangal, lemonkę kafir… jeśli tylko będziecie mieli możliwość spróbujcie!
Przepis dzięki Satnamowi Nagarwala, który między innymi prowadzi warsztaty kulinarne w SPOT.
Tajska zupa z kurczaka
3 łyżeczki oleju
50g galangalu
50g trawy cytrynowej
400g piersi kurczaka
1/2 l wywaru z kurczaka
400ml mleka kokosowego
szklanka pokrojonych w paski pieczarek
1 łyżka soku cytrynowego
2 papryczki chilli
posiekana świeża kolendra
5 listków lemonki kafir
Z warzyw i kurczaka ugotuj wywar. Podgrzej olej na patelni, dodaj galangal, trawę cytrynową, pokruszone chilli i smaż, aż wydzieli się aromat. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki. Dodaj wywar z kurczaka i mleczko kokosowe. Doprowadź do gotowania. Zmniejsz ogień i dodaj kawałki kurczaka, listki lemonki kafir. Gotuj, aż mięso będzie miękkie. Dodaj do smaku sos cytrynowy. Udekoruj świeżymi listkami kolendry. Serwuj na gorąco.
* galangal, trawa cytrynowa, lemonka kafir i chilli są dostępne w Kuchniach Świata. Jest to mieszanka do zupy tom yum.