Kuchnia włoska ma w sobie coś magicznego. Jest tak zróżnicowana, że nie sposób przejść obok niej obojętnie i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W moim domu właśnie przeżywa renesans 😉
Pesto rosso
100ml oliwy z oliwek
100g migdałów (obrane ze skóry i zmielone lub posiekane)
2 łyżki rozmarynu (świeżego)
2 łyżeczki octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki papryki
20 czarnych oliwek
10 suszonych pomidorów w oleju
2 ząbki czosnku (w przepisie były 4, ale zapewniam Was, że to wystarczy)
sól i pieprz do smaku
A teraz przed Wami najtrudniejsza część 😉 Wszystko zmiksować 🙂
Oczywiście możecie przechowywać pesto przez około tydzień w lodówce, ale w moim domu maksymalny osiągnięty czas to 2 dni. Przepis pochodzi z magazynu Saveur.