Kuchnia włoska ma w sobie coś magicznego. Jest tak zróżnicowana, że nie sposób przejść obok niej obojętnie i z pewnością każdy znajdzie w niej coś dla siebie. W moim domu właśnie przeżywa renesans 😉

img1868k

Pesto rosso

100ml oliwy z oliwek

100g migdałów (obrane ze skóry i zmielone lub posiekane)

2 łyżki rozmarynu (świeżego)

2 łyżeczki octu balsamicznego

2 łyżeczki cukru

1/2 łyżeczki papryki

20 czarnych oliwek

10 suszonych pomidorów w oleju

2 ząbki czosnku (w przepisie były 4, ale zapewniam Was, że to wystarczy)

sól i pieprz do smaku

img1855ytk

A teraz przed Wami najtrudniejsza część 😉 Wszystko zmiksować 🙂

Oczywiście możecie przechowywać pesto przez około tydzień w lodówce, ale w moim domu maksymalny osiągnięty czas to 2 dni. Przepis pochodzi z magazynu Saveur.

img1870xp