Po tych bułeczkach zostało już tylko wspomnienie. Zrobiłam je moim dzieciom z okazji dnia matki. Zniknęły szybciej niż trwało ich przygotowanie… niestety.

img1417ge

Bułeczki drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

ciasto

przepis Michael Roux, Ciasta słodkie i pikantne. Jest to klasyczne francuskie ciasto na bułki maślane – tzw. brioszki

70ml letniego mleka

15g świeżych drożdży

500g mąki

15g drobnoziarnistej soli

6 jajek

250g masła, lekko zmiękczonego

30g cukru pudru

1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka

Wlać do miski mleko, dodać drożdże i mieszać tak długo, aż się rozpuszczą. W misce umieścić mąkę, sól i jajka, dodać mieszankę mleka i drożdży. Wymieszać składniki, aby się połączyły. Teoretycznie autor proponuje mikser, ale… ja wyrabiam ciasto ręką. Ciasto musi być gładkie i elastyczne. W innej misce wymieszać cukier z masłem. Dodawać tą mieszankę w niewielkich ilościach do ciasta. Wyrabiać, aż będzie gładkie. Ciasto przykryć ścierką i odstawić do wyrośnięcia na około 2h. Uderzyć ciasto kilkakrotnie dłonią, by opadło. Ponownie przykryć naczynie i wstawić na kilka godzin do lodówki. Ja zarobiłam je wieczorem i upiekłam rano.

img1414aw

rabarbar

6-7 łodyg rabarbaru

cukier do smaku

woda

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki. Podsmażyć na patelni z cukrem i wodą. Ilość cukru zależy od waszych preferencji. Możecie wymieszać rabarbar z truskawkami lub użyć samych truskawek.

Kruszonka

100g masła

100g cukru

200g mąki

Z podanych składników zagnieść palcami kruszonkę.

Z ciasta ulepić kulki i lekko spłaszczyć je ręką. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdej ułożyć rabarbar, posypać przygotowaną kruszonką i piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut. Z podanej porcji ciasta otrzymałam 28 sztuk bułeczek. A jako, że był to także dzień matki, od moich chłopaków dostałam kwiatki 🙂

img1430mk