Sałatka rustykalna to mój pierwszych przepisów na blogu.  To tak naprawdę pamiątka z naszego pierwszego wyjazdu do Włoch. Byliśmy na Piazza Santa Croce. Delektowaliśmy się widokiem jednego z najstarszych kościołów w mieście i kosztowaliśmy naprawdę pysznego i sytego jedzenia. Trochę z uśmiechem na ustach patrzę na niego, bo wiem już, że to nie lazur powienien tam być, a cudowna gorgonzola. 

IMG_7736

Sałatka rustykalna 

przepis na 2 osoby

2 garście sałat (dowolne)

2 średnie pomidory

30g sera gorgonzola (pikantny lub słodki)

pół avocado

kilka plasterków wędzonego boczku lub pancetta około 50g

ocet balsamiczny

oliwa z oliwek

sól i pieprz

IMG_7728

Sałatę umyć. Pomoidory pokroić w kostkę lub plastry w zależności od preferencji. Boczek podsmażyć na suchej patelni. Gdy będzie chrupiący wyjąć i odsączyć na ręczniku papierowym. Gorgonzolę pokroić na mniejsze kawałki, avocado, jeśli jest miękkie wydrążyć łyżeczką. Wszystkie składniki połaczyć, polać do smaku octem balasmicznym i oliwą z oliwek. Podawać z białym pieczywem i winem.

IMG_7739